Dafta's VIEW

Looking for creative, different, unconventional concepts? U R HERE!

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart

02-SBA1

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Philippe Ruault

The river landscape is best approached horizontally. Everything here submits to the logic of the waterway: the linearity of the docks, the way the jetty stretches out and the trees are aligned. But also the warehouses, running from one end of the site to the other in a perfectly continuous line parallel to the docks, punctuated vertically by their silos, which rise up like prows.

03-SBA1

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Simon Burkart

 

04-SBA1

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Simon Burkart

 

This harmony is what makes the place so beautiful. The small stretch of land has miraculously retained its initial coherence, in the sense that it is this specific industry, requiring maximum efficiency in the interaction between buildings, docks, crane tracks and roads, that has determined the rigorous and rhythmic succession of volumes.

 

07-SBA

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Dominique Boudet

 

The project to convert the Seegmuller warehouse into a multimedia library, involving a doubling of the existing surface area, is in line with the main design principles governing the location. The silo is left untouched, as a vertical sign within the landscape. The depot that backs onto it is partly preserved, namely its fine concrete structure. The extension strictly expands vertically and horizontally from it.

041f8a025d9323e7cd68e6f3cbcebd84

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Georges Fessy

 

Libraries, contrary to warehouses, call for natural light. A new glass skin, replacing the brick cladding on the existing depot, acts as a continuation of the extension’s exterior and unifies the development. Light emphasises the beauty of the pyramid-shaped capitals. The floors are an extension of the existing structures. Initially designed for storage, the distance between floor and ceiling is small. To provide a sense of space, there are voids around the edges that vertically expand the volumes. Taking an industrial approach, still relevant here given the low ceilings, the technical fittings are left exposed. The HVAC and utilities design falls within the generic linearity. A long, red ribbon, traced directly onto the building, links the floors of the library.

5f22315b14a32860c2fcf0fc6f0d353c

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Georges Fessy

 

a0d448dc12501b5ee60702d4db268277

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Simon Burkart

 

ac4398df461920523dda336b545ee90d

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Simon Burkart

 

Graffiti-like signage guides visitors to the upper floors. The floors are left sparse. Light bounces off the floors and is thus channelled into the building. Floors dissect the landscape horizontally, linking both branches of the canal Mirrors capture the glimmer of the waterway.

75356fe8268acb5b9324f4f9e010fecc

Andre Malraux Library by Jean Marc Ibos Myrto Vitart © Philippe Ruault

 

 

ANDRE MALRAUX LIBRARY

Strasbourg, FRANCE

 

Conversion and extension of existing grain warehouses into a public library.

Reception, temporary exhibition room, 124-seat auditorium, cafeteria, reading rooms, document treatment studios, archives, administrative and service areas.

 

Client : Communauté Urbaine de Strasbourg

Competition : 2003

Realisation :  2006-2008

Construction cost : 37 M€ excl. taxes

Surface : 18 000 sqm GFA

Architects : Jean-Marc Ibos Myrto Vitart

Project leaders : Claudia Trovati (building), Stéphane Bara (façades)

Team : Uta Bengel, Nils Christa, Gilles Delalex, Stéphane Pereira Ramos

Structural engineers : VP & Green Ingénierie

Mechanical / Electrical engineers : Inex Ingénierie

Quantity surveyor : ACE Consultants et Assoc.

Acoustics : Peutz & Associés

Safety consultant : Cabinet Casso & Cie

Signage designer : Integral Ruedi Baur et Associés

Images : Artefactory

Model : Artefact

Images copyrights : Georges Fessy, Philippe Ruault, Simon Burkart, Dominique Boudet

source

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 31, 2015 by in Public and tagged , , , , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2,691 other followers

Categories

Archives

%d bloggers like this: